Nutkavá potřeba psát a objevovat každý den něco nového

Psát se dá z různých důvodů. Pravidelně si třídit myšlenky a emoce formou deníkových zápisů, poctivě sepisovat různé poznatky a domněnky do seminárních prací a diplomek, tvořit reporty z Výboru regionů v Bruselu, upouštět uzdu fantazii při tvorbě povídek a básní nebo psát články, texty na web a claimy jako formu obživy. To vše s vášní, zájmem a opatrností. Důvodů určitě existuje mnohem víc, mě se ale týkají hlavně ty výše zmíněné. 

Už 22 let píši den co den různé druhy textů

Poslední roky se soustředím na psaní deníků, článků a copywriting. Texty píši anologicky s tím, jak žiji. Zvědavě sleduji a poznávám dění kolem sebe, následně ho trávím nad listem papíru (oldschool osvědčená metoda), pochybuji nad smyslem svého počínání, pak se s uznáním a jistotou plácám po ramenou, abych si vše druhý den zvědavě přečetla a s čerstvě vylíhnutými nápady přepsala od základu. 



S každým dalším dnem pomalu zapomínám na ty hromady slov, abych se na ně s odstupem podívala nezávislýma očima. Někdy se zděsím a celý proces psaní a přemýšlení opakuji, jindy se překvapím, protože je to “to ono” a vydám se vstříc dalším příběhům.

Člověk může být zvídavý, zapálený pozorovatel a výzkumník, ale musí v sobě najít notnou dávku sebekontroly, aby mohl být dobrým copywriterem. Já se o to snažím přes dva roky.

Krotím své psací ambice, stylistické piruletky, hory myšlenek a nápadů, abych v textech udržela to podstatné: co, pro koho, proč, jak.

Mít tato zájmena neustále na paměti je těžké (když máte v zásobě tolik skvělých slovních spojení a kudrlinek), ale nezbytné.

Ta věcná neéterická stránka této profese.

To obchodní myšlení.

Ta čísla.

To vždy “jasně a srozumitelně”.

Zároveň je ale copywriting velké dobrodružství (když si ho dovolíte). Třeba psaní deseti facebookových statusů o gumových terčích pod dlaždice. Nejkrásnější okamžik přichází, když zlomíte ten počáteční odpor. A zase se nadchnete pro to zdánlivě nemožné.

Pod taktovkou stále zdvižených ukazováčků “co” “pro koho” “proč” “jak” se necháte unášet svou fantazií a nápady.

A pak přijdou zpátky korektury :)

Právě to balancování mezi věcnou a fantazijní rovinou miluji na copywritingu nejvíce. Dává mi velkou svobodu i nezbytné mantinely.

Svou práci mám ráda, protože díky ní neustále poznávám nové obory, myšlenky i lidi. Každý den objevuji něco nového. O těchto poznatcích a zkušenostech jsem se rozhodla psát deník. Pro tentokrát veřejný.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zapomenutá Vlasta Vostřebalová Fisherová

Kolektivní bydlení: můj sen ze začátku 20. století

Bláznivá kniha Pornografie se snaží vyrovnat s dráždivou nedospělostí