Tady je. Slovník pro začínající fanoušky MMA


Měla jsem v úmyslu napsat zase nějaký článek o práci, ale pak mi zkřížila cestu pozvánka a večerní zápas MMA. Tento sport (Mixed Martial Arts) znám z kanceláře. Provozuje ho totiž náš kolega, který se do práce z tréninku navrací s naraženými žebry, odřeninami v obličeji nebo obraženými holeněmi. O svém novém koníčku nám často vypráví. 21. října se v Tipsport Aréně v Pardubicích konal zápas X Fight Night n. 5, kde se utkali čeští MMA šampioni. Tak jsme se vypravili podívat, jak to profesionální MMA vlastně vypadá.


Na MMA se hlasitě fandí, proto se musíte vybavit užitečnými hesly

O zápase jsem měla své představy, ale snad nejvíce mě ohromili fandící fanoušci. Úplně jsem zapomněla, že se díky jargonu člověk může stát cizincem ve své vlastní mateřštině. Když se tribunou ozývalo nejtuj ho, raz dva tři, raz dva tři, moje fantazie byla úplně v koncích. Po krátkém zasvěcení mě příjemně překvapila výstižnost, návodnost, ale i hravost hesel, která byla srozumitelná všem okolním fanouškům. Po chvíli jsem se konečně stala součástí další úzké skupiny naší společnosti.

Následující vysvětlení a videoukázky berete prosím trochu s rezervou. Určitě se dají využít i v úplně jiných situacích, nikoliv jen v mých laických interpretacích. Cílem článku je vám spíše nastínit, s čím se na zápasech MMA můžete setkat, a tím vám usnadnit počátky fandění.

Dej mu do tý řepy / Bij ho do tý hlavy 

Hodí se zejména, když oba záapasníci leží na zemi, drží jeden druhého dlouho v páce a nic moc se vlastně neděje. Po zápasníkovi chcete, aby začal dávat svému protivníkovi rázné údery do hlavy. Heslo využijete, pokud západ probíhá podobně jako ve videu do 0:17. Od 0:18 už zápasník naplní podstatu vašeho doporučení.

Vypni ho

Pomocí páky protivníka přidusíte a ten přijde na chvíli o vědomí. Názorně vysvětlí následující video (0:41):

Hlava břicho hlava břicho

Pokyn použijte ve chvíli, kdy je jeden zápasník zakleknutý na druhém. Tímto heslem mu doporučujete, aby dal protivníkovi ránu do hlavy. Ten si ji začne instinktivně krýt, čímž odkryje tělo a nastává ideální čas dát mu ránu do odhaleného břicha, které se ale také snaží uchránit před údery, a tak mu soupeř vypálí znovu ránu do odkryté hlavy. A takto se pokračuje, dokud toto kolečko rozhodčí nezastaví nebo se sužovaný zápasník nevyvlíkne. Volně přeloženo: mlať ho všude, kde se nekryje. (2:01)

Hoď ho za tu hlavu /Haž ho na zem

Nabádáte zápasníka, aby si toho druhého jednoduše co nejrychleji přehodil přes hlavu a dostal ho na zem, kde ho v ideálním případě dobije. Viz:


Raz dva tři raz dva tři

Chcete, aby zápasník dal tři rány a šel do krytu a trochu si odpočinul. Následně si vytvořil lepší pozici a zase dal tři rány, než se soupeř stihne vzpamatovat. Přibližně takto (4:35):

Na nohu mu šlapej

Nevole v případě, kdy se zápasníci navzájem dlouho drží vestoje v páce a přetahují se bez nějaké větší akce. Prostě vás to jejich kočkování začíná nudit :)



Nejtuj ho

Tento termín jinými slovy znamená "zatluč svého protivníka do země jako hřebík". Viz 1:51

Krm hooo / zmlať hó

Když má jeden zápasník zasypat druhého sérií neprůstřelných ran. Jasná 1:21:

Neboxuj, zabíjej / Zlom mu páteř

Tak výstižné, že to nepotřebuje ani video ukázku. Cílem je prostě rychlá a tvrdá cesta k vítězství :)



Na konec kosmetická rada a zdůvodnění toho, co dělá pacifický copywriter na MMA

K mému překvapení každému zápasníkovi před vstupem do klece natírají obličej se stejnou péčí jako ženám kosmetička nanáší na pleť vyživující krém. V případě MMA jde ale o vazelínu, která má citlivou kůži nad obočím, u očí a kořene nosu chránit před natrhnutím. Posuďte sami na 6:36 ve videu.


Copywriter, stejně jako překladatel, potřebuje poznat a prožít rozmanité věci, aby byl schopen o nich přesvědčivě psát. Co když jednou narazím na zakázku týkající se MMA?:) Ačkoliv nemám ráda násilí, rvačky, ani zvuk pěsti tvrdě narážející do lebky, večer jsem si nezvykle užila. Pokud se na zápas MMA někdy také vydáte, snad si ho s menší přípravou a krátkým slovníčkem užijete ještě o něco víc.






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zapomenutá Vlasta Vostřebalová Fisherová

Kolektivní bydlení: můj sen ze začátku 20. století

Bláznivá kniha Pornografie se snaží vyrovnat s dráždivou nedospělostí