Od loňska si nedáváte "pohodu", ale hygge!


Dánsko se ve výzkumech opakovaně umísťuje na nejvyšších příčkách žebříčku nejšťastnějších lidí. Mark Wiking, člověk, který výzkumu štěstí, zasvětil svou kariéru, se rozhodl přijít na kloub tomu, co za tím stojí. Přišel na to, že je to dánská obsese „hygge“. Tak o tom napsal knihu. Od loňska jsme si proto na Instagramu přestávali "dávat pohodičku, relax, dělat si život hezký, užívat si chvíli klidu nebo házet nohy na stůl". Vlivem této knihy na všechny české výrazy, týkající se pocitu útulna a bezpečí, útočí nakažlivé slovo „hygge“.


Hygge – prostě šťastný způsob života

Hygge dánsky znamená….no to se nedá popsat jedním slovem. Dle autora, Marka Wikinga, ale možná spíše překladatelky Moniky Vitinové:
„ Hygge je atmosféra, která nás obklopuje, a vědomé prožívání štěstí. Je to způsob bytí s lidmi, které máme rádi. Je to pocit domova. Pocit, že kotvíme v přístavu bezpečí, kde jsme chráněni před světem a kde si můžeme dovolit být sami sebou.“ (str. 6)
Já knihu kupovala ve velmi uhyggelight /uhyglit/ - strašidelný, hrůzostrašný, děsivý - situaci. Bylo totiž 22. prosince, pátek dopoledne, a my se vydali do Luxoru pro poslední dva vánoční dárky. Doprovázela nás marná naděje, že jsou všichni v práci a na vánoční šílenství se vrhnou až po pracovní době. Bohužel. Výměna dvou špatně zakoupených knih se protáhla na hodinu. Vybírali jsme knihy pro rodinu a pořád nemohli naplnit cílovou částku výměny. Po 15 minutách začala nervozita pomalu prostupovat i naši vánoční náladu. Fronta stála až ven a já jen těžko ovládala záchvat Michaela Douglese z Volného pádu. Do potřebné hodnoty zbývalo už jen pár stovek a na poličce jsem zahlédla přebal známý z Instagramu. Kniha o domácí pohodě a harmonii se k období Vánoc docela hodila. Už proto, že mé osobní hygge probíhá hlavně u čtení knih. Jak neoriginální.

Dánové patří mezi jeden z nejšťastnějších národů na světě. Prý je to díky umění hygge

Hygge je tedy slastný pocit bezpečí a útulna. Energie blízkosti a a klidu. Má vliv nejen na prostředí domova, ale vlastně celý životní styl. Dánové jsou prý nejšťastnějším národem na světě. Dokonale balancují rodinný i pracovní život. V Dánsku prý nikdo nezůstává v kanceláři po 17:00, protože by byl považován za podivína, který nemá přátele ani zdravé vztahy Podobná snaha dojít k rovnováze je patrná i ve stylu oblékání, vaření, cestování, Vánocích…vlastně ve všem, kam se podíváte.

Jak si navodit hygge v Čechách? Zapalte si svíčku, otevřete balíček oblíbených sušenek a vypněte mobil

V knize vám vše názorně představí inspirující fotky, na kterých najdete různé podoby lenošení a pohodových momentek. Pokud máte rádi skandinávský design, jeho pověstnou jednoduchost a čistotu, nemůžete sáhnout vedle. Je radost knihou listovat. Na člověka po pár stránkách padne pohoda a má chuť vše hodit za hlavu. Strategicky jsem ji proto umístila na noční stolek. Metody, jak docílit pocitu pohody a útulna, nejsou nijak převratné, ale je fajn si je čas od času připomenout:
  • ztlumte světla a zapalte si svíčky (jen pozor na jejich složení, ať nedýcháte nějaké umrtvováky)
  • otevřete si čokoládu, sušenky, brambůrky nebo cokoliv máte rádi, ale bojíte se to jíst (jo a klidně si to dejte všechno najednou, pokud vám to udělá dobře:)
  • vypněte mobil a zavřete počítač
  • pozvěte na návštěvu/do kina/ na hory své přátele nebo rodinu (vytvářejte si zážitky s lidmi, které máte rádi)

Když už jste zoufalí: Pořiďte si krabičku poslední hygge záchrany

Pro opravdové stresaře autor doporučuje hygge kit, což je vlastně krabice věcí, které dokáží rychle navodit uklidňující atmosféru. Teplé ponožky, oblíbený hrnek, kvalitní čaj, časopisy, deka nebo lahev dobrého vína. Zní to trochu ujetě, ale Marku Wikingovi se to prý osvědčilo. V krizové chvíli, vytáhnete krabici, navléknete ponožky a aktivujete nezbytné množství klidu k dalšímu přežití.



Hyge se promítá i do vztahů. Proč je skvělé pro introverty?

Praktikovat hygge je užitečné zejména pro introverty. Jeho atmosféra totiž zasahuje i do rodinných a přátelských vztahů. Součástí hygge je pravidelný kontakt s menšími skupinkami lidí, se kterými se cítíte příjemně. Introvertům tato atmosféra umožňuje prožít příjemný a uvolněný večer s pár přáteli, aniž by se zahltili přebytkem dojmů a spoustou aktivit. Umožňuje vám být společenský a necítit se přitom vyčerpaně. Každý tu má svůj prostor, proto vás nikdo neokrádá o váš vnitřní svět.

Máte už osvědčené postupy, které vám umožňují relaxovat? Pak tuto knížku nepotřebujete

Nesporným benefitem této knihy je, že si během čtení uděláte čas a zamyslíte se nad tím, co vám v životě dělá největší radost. Při jakých aktivitách se cítíte opravdu dobře. Většina z nás už to možná ví. Co nás uklidní, uvolní a těší. V tom případě se na tuhle knížku klidně vykašlete a spíše se zaměřte na to, abyste si takové chvíle dopřávali co nejčastěji. Na 285 stranách najdete jen to, co už stejně asi víte. Třeba že když máte nervy, pomůže vám čokoláda a to i přes to, že si to ráno budete vyčítat. V tu chvíli je její chuť hotový balzám. Nebo že je dobré pravidelně kontaktovat kamarády a čas od času s nimi zajít na večeři nebo na pivo. Klidně i při svíčkách, ať je to tedy hygge.

V knize se každopádně dozvíte i něco málo o mentalitě Dánů. Navíc je plná útulných fotek, které znáte z blogů a e-shopů o skandinávském designu. A těch není nikdy dost. Já jsem se ale časem nedokázala ubránit dojmu, že by se úvod do dánské pohody v klidu vešel na poloviční počet listů. Dočetla jsem ji jen proto, že jsem k ní přistoupila jako zvědavý turista ke zrychlené exkurzi do dánské mentality. V tom byla super. O tom, že si mám čas od času v klidu sednout, zahodit mobil a dát si pod dekou čaj, už totiž vím.

Během čtení si připomenete své osobní hygge. Tady je to moje:

  • Pobyt na horách za jakéhokoliv počasí při jakékoliv činnosti
  • Plavání s mp3 a podivnou hudbou
  • Kombinace čokoládového dortu a kávy
  • Psaní v kavárně v dopoledních hodinách + předchozí bod
  • Poznávání "coffee nazi" kaváren a zaplivaných nádražek
  • Sobotní rána a snídaně
  • Jízda na kole letním ránem
  • Čtení beletrie ve vaně (hygge trvá asi 5 minut, než mi ten mokrý nekomfort začne neskutečně překážet) nebo pod dekou
  • Výlety do neznámých míst
  • Hloubavé debaty s přáteli











Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Zapomenutá Vlasta Vostřebalová Fisherová

Kolektivní bydlení: můj sen ze začátku 20. století

Bláznivá kniha Pornografie se snaží vyrovnat s dráždivou nedospělostí